Ciste na jajnicima prirodni lijek

Ciste na jajnicima prirodni lijek

Ciste na jajnicima su vrećice ispunjene tecnnoscu koje se neretko javljaju kod žena svih doba, zbog hormonskih promena tokom menstrualnog ciklusa. One su najčešće bezazazlene, retko zloćudne (oko 5%) i najčešće nestaju same od sebe. Leče se uglavnom neinvazivnim terapijama, mada ponekad može doći do komplikacija i potrebe za operacijom. Za lečenje ciste na jajniku prirodnim putem često se koristi čaj i drugi lekoviti napitci kao i obloge.

Ciste na jajnicima: Kako prepoznati simptome?

Simtomi cista na jajnicima su često slabo izraženi te se čiste najčešće otkrivaju slučajno, redovnim ultrazvučnim pregledom ginekologa.

Simptomi Cista na jajniku:

 • Bol u maloj karlici pre ili tokom menstruacije
 • Jaka krvarenja i nepravilnan ciklus
 • Nadutost
 • Bol u donjem delu leđa
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Osetljivost grudi
 • Mučnina i povraćanje

Simptomi pucanja ciste na jajniku

Pucanje ciste na jajniku može izazvati neočekivane simptome i nelagodu. Evo nekih uobičajenih simptoma koji se mogu javiti u slučaju pucanja ciste na jajniku:

 • Nagli i intenzivan bol: Pucanje ciste na jajniku može izazvati jak, oštar i iznenadan bol u donjem delu stomaka ili karlici. Bol može biti jednostran ili se proširiti na obe strane.
 • Mučnina i povraćanje: Pored bola, može se javiti mučnina i povraćanje kao odgovor na pucanje ciste.
 • Nepravilno krvarenje: Pucanje ciste može izazvati nepravilno vaginalno krvarenje, koje može biti obilnije ili praćeno krvavim sekretom.
 • Vrtoglavica i nesvestica: Ponekad, pucanje ciste može izazvati osećaj vrtoglavice ili čak dovesti do gubitka svesti.
 • Povećana potreba za mokrenjem: Pucanje ciste može pritisnuti bešiku i izazvati često i hitno mokrenje.
 • Osetljivost stomaka: Nakon pucanja ciste, stomak može postati osetljiv na dodir ili pritisak.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu i da ne moraju uvek ukazivati na pucanje ciste. Takođe, neke žene mogu imati asimptomatsko pucanje ciste. Ako imate sumnje ili iskusite neobične simptome, preporučuje se da se obratite lekaru ili ginekologu radi dalje procene i dijagnoze.

Pucanje ciste na jajniku može biti hitan medicinski slučaj. Ako se jave ozbiljni simptomi kao što su jaki bolovi ili gubitak svesti, trebate odmah potražiti medicinsku pomoć ili pozvati hitnu pomoć.

Čajevi za ciste na jajniku

Ako vam ciste na jajniku zadaju probleme obavezno uzimajte neki od ovih čajeva:

 • Virak: Veruje se da virak ima blagotvoran učinak na hormonalnu ravnotežu i cirkulaciju, što može pomoći u smanjenju simptoma povezanih s cistama na jajnicima. Takođe virak ima protivupalna svojstva. Često se koristi kod mnogih ženskih tegoba te i za ciste na jajnicima.
 • Kantarion
 • Neven
 • Cvena detelina
 • Hajdučica
 • Rusomača

Čaj od nevena i hajdučke trave za ciste na jajniku

Ova čajna mešavina daje odlične rezultate kod cista na jajnicima. Potrebno je uzimati 40 dana svako jutro na prazan stomak.

Recept: Dve kašičice čajne mešavine od jednakih doza čaja od nevena i hajdučke trave preliti sa 2,5dl provrele vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Zatim procediti i popiti na prazan stomak nezaslađeno.

Lekovita čajna mešavina za ciste

Napraviti čajnu mešavinu od jednakih delova: hajdučke trave , ivanjskog cveća, nane, koprive, kičice i bele vrbe. Jednu supenu kašiku čajne mešavine preliti sa 2dl provrele vode. Poklopiti, nakon 15 minuta procediti i piti nezaslađeno. Ovako spremljen čaj za ciste na jajniku piti 3 puta dnevno.

Čaj travarke Marije Treban

Recept: Napraviti čajnu mešavinu od 300g nevena i po 100g koprive, hajdučke trave i rastavića. Dve kašike čajne mešavine preliti sa 1l vrele vode i ostaviti da stoji 20 minuta poklopljeno. Zatim procediti i piti u toku dana umesto vode u toku 3 meseca. Napraviti pauzu od mesec dana pa terapiju ponoviti ako je potrebno.

Čaj od kantariona preslice i breze za ciste na jajniku

Napraviti čajnu mešavinu od:

 • 50 grama kantariona
 • 50 grama lista breze
 • 50 grama preslice

Jednu kašiku čajne mešavine staviti u 1 litar provrele vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Zatim procediti i piti u toku dana umesto vode. Terapiju sprovoditi 2 nedelje.

Čaj od oraha prirodni lek za ciste na jajniku

Ovaj čaj se pravi od pregrada koje se nalaze između mrezge plodova oraha. Za čaj je potrebno uraditi sledeće: 4 kašike pregrada iz oraha preliti sa 3 čaše ključale vode i kuvati 20 minuta. Zatim ostaviti da stoji 30 minuta poklopljeno pa procediti. Piti 3 puta na dan po pola čaše dobijenog čaja.

Čuvarkuća i med za ciste

Recept: 300g sveže ubranih i opranih listova čuvarkuće samleti u blenderu. Dodati 500g livadskog meda i dobro izmešati. Čuvati u staklenoj tegli obloženoj aluminijumskom folijom u frižideru. Uzimati po jednu kašiku melema na prazan stomak i nakon toga ne jesti ništa dva sata. Ovaj melem učinkovit je i za miome na materici.

Jabukovo sirće za ciste na jajniku

Jabukovo sirće blagotvorno deluje na čiste pomaže njihovo smanjivanje i nestajanje. Preporučena doza je časa mlake vode sa 1 kašikom jabukovog sirća i kašikom sirupa crne melase uzimati dva puta na dan do boljitka. Ovaj lekoviti napitak pomaže i kod obilnih i bolnih menstruacija.

Lan za ciste na jajniku

Recept: Svako jutro na prazan stomak popijte času mlake vode pomešanu sa 1 kašikom mlevenog lanenog semena do poboljšanja.

Rusomača i vino za ciste na jajniku

Recept: U staklenu teglu staviti 100g suve rusomače pa žaliti litrom belog domaćeg vina. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamno.mesto 14 dana. Zatim procediti i piti po 1 kašiku 5 puta u toku dana. Kad popijete celu dozu ovog prirodnog leka napravite pauzu od mesec dana, po potrebi terapiju ponovite.

Lekovito bilje u vinu za čiste

Recept: Po tri kašike hajdučice, kantariona i preslice žaliti 1l belog vina. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom 10 dana. Zatim procediti i piti po čašicu od rakije svako jutro na prazan stomak, dok ne popijete napravljenu dozu.

Ulje žutog noćurka prirodni lek za ciste

Ulje žutog noćurka prema iskustvima mnogih žena je efikasan prirodni lek za čiste na jajnicima. Može se nabaviti u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane u vidu kapsula. Odlično je za žene u menopauzi jer može biti zamena za hormonsku terapiju (ako lekar odobri) a blagotvorno deluje i na ostale ženske probleme, posebno na depresiju izazvanu hormonskim disbalansom.

Obloge za ciste na janiku

Obloge stavljati uveče pola sata pred spavanje na sledeći način: Pamučnu krpu ili parče gaze namočiti ricinusovim uljem i staviti u predelu jajnika. Preko obloge staviti toplu pamučnu krpu i ostati tako 30 minuta. Zatim oblogu skloniti i ne tuširati se do ujutru. Obloge od ricinusovog ulja osim za čiste, blagotvorno deluju i kod mioma na materici. Obloge ne koristiti za vreme menstrualnog ciklusa. Ricinusovo ulje je moćno sredstvo za smanjivanje upale, podstiče izlučivanje toksina i brže zarastanje tkiva.

Ishrana za ciste na jajniku

Koja hrana blagotvorno deluje na ciste?

Hrana koja nam može pomoći za ciste na jajniku je svakako hrana bogata vitaminima A i E. Potrebno je jesti dosta voća i povrća, posebno mahunarki. Takođe se preporučuje riba i belo meso.

Ovu hranu treba izbegavajte ako patite od cista na jajnicima

Hrana koja nikako ne godi ženama koje imaju ciste je hrana bogata ugljenim hidratima i estrogenom. Višak esterogena je okidač za nastanak cista. Uzimanje dosta hrane bogate estrogenom kao što su jaja, crveno meso i mlečni proizvodi pogoršaće stanje bolesti. Takođe treba izbegavati paradaiz jer sadrži estrogen.

Savet: Namirnice od rafinisanog brašna bogate ugljenim hidratima kao što su: beli hleb, peciva i kolači izbacite potpuno iz ishrane. Uzimajte isključivo namirnice od celog zrna.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Čaj od gloga

Next Article

Šta je autofagija i kako se sprovodi autofagija dijeta?